www.waxmann.se

Direktlänk till inlägg 24 september 2016

Den svenska Proggrörelsen.

Av Waxmann - 24 september 2016 10:15

En programserie gjord av SVT 2001 om den Svenska Proggrörelsen som jag tycker man fångade ganska bra i denna serie program.


Jo,jag var med i proggrörelsen men ville inte alltid erkänna det(var iaktagere och medverkande).

Jag minns att jag o Pia och Trosa och Anneli,satt på golvet och gjorde pärlhalsband och strötittade tittade på TV när ABBA vann eurovisionschlagern.Usch då skulle vi tycka illa om ABBA,så var det !

Va det 1974 ??? Jag minns inte säkert för jag har blivit gammal ;-) 


Gärdesfesten var jag på och det var kärlek, punkt !Oppopoppa var jag på och minns Frank Zappa,men vi var även på Gamla Bro,lirade med Uppåt Väggarna på Fyran.Alla kan spela musik och det var väl mycket det som proggrörelsen handlade om,sen var det förstås lite politik med,alternativa rörelser "m.m."  :-) 


Pugh var nog den första proggartist jag hörde 1969 på Solbacka! Själv har han alltid tyckt att han INTE tillhörde proggrörelsen(men de gjorde du Pugh).Tommy Rander,Contact,Nationalteatern,Grisen skriker, m.fl

Under en tidd i Viggbyholm,så hade jag Ali Lundbohm som trumlärare,en mycket duktig musikant som tyvärr tyvärr inte längre finns bland oss.Hoola Bandoola Band med Wiehe och Afzelius var ju proggprofeter innan dom ens blivit kända !

Bo Anders Persson var däremot riktigt progressiv,precis som Träd Gräs och Stenar(Yummi yummi)."Du känner väl mig,du känner väl mig"Dom politiska banden och dom musikaliska banden,jodå,det fanns en skillnad även om man inte ville se det då !
Visst var vi många som ville vara "intellekteuella" men var vi det ? Tror snarare att vi var Intellektella inget annat d.v.s ingenting !


Lasse Tenander,Turid,Samla Mammas Manna,Ola Magnell,Hanson & Karlsson,Janne Schaffer,Pugh,Nationalteatern, var några av dom mera kvalitativa musikanterna,men det fanns många fler. Konflikterna inom rörelsen började bli alltmer synliga:Vad var rätt och vad var fel ? 

Det jag tycker var rätt och som absolut genomsyrade hela proggrörelsen var att vi var "väldigt optimistiska",vi trodde på förändringar och det var "vi" som skulle genomföra dom på vårt sätt.

Den kollektiva optimism som ändå fanns,för så var det,den kan jag sakna ibland,även om en hel del var naivt,så hade vi i alla fall en "stark tro".

Peace & Love & Understanding.


#Proggrörelsen #pugh  #hippie  #gärdesfesten 
 
Göran

Göran

9 oktober 2016 10:14

Vet inte vad artisterna själva bekände sig till men personligen såg jag aldrig varken Tennander eller Pugh som proggare. Pugh var väldigt annorlunda mot de svenska artister jag hört innan och jag köpte hans första (?) album "Ja, dä ä dä" till syrran då det kom. Hon gillade det inte alls först men efter några veckor kunde hon varenda text.
Turid hade jag, skam till sägandes, nästan glömt. Visst var det hon som sjöng den där "Här uppe i Älvsbyn går en annan och trälar..."?
Intressant nostalgi!
De som JAG kallade proggare hade politiska budskap i texterna men jag har aldrig uppfattat Pugh eller Tennander som särskilt politiska.

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Waxmann

9 oktober 2016 13:22

Hej Göran.
Lasse Tennander uppfattade jag nog som en tydlig proggartist,även om han var "trögstartad" i början. Men han bekände sig ju till proggrörelsen,var med i det politiska tältprjektet,hans LP "Alla är vi barn i början" är ju minst sagt politisk,du har ju bl.a "Mao Zedong's" lilla röda på nattduksbordet,som man kan se på omslaget. Låten om Kissinger är ett exempel men det finns många fler. På LP omslaget skriver han ju bl.a :"För mig är progressiv musik en ärlig musik. En musik som ställer sig på folkets, på arbetarnas, på de förtrycktas sida. En musik som inte är ett självändamål för en gitarrvirituos. En musik som inte söver, inte ljuger. En musik som värmer och som krymper avstånd. En positiv, enkel musik som sprider glädje och medvetenhet. En musik som vågar ta ställning."

När det gäller Pugh kan jag hålla med dig,dessutom har ju Pugh vid flera tillfällen sagt att han "inte kände sig som en del i proggrörelsen". Att många,även jag,såg han som en del av proggrörelsen var väl bl.a för att han var den förste som gjorde en rock LP på svenska,och många följde sen efter. Men,nääääee,han var nog mer en "musikalisk drömmare" som skrev väldigt bra musik med underfundiga texter.

 
Göran

Göran

12 oktober 2016 14:06

Ok, jag ger mig gällande Tennander. Min syn på honom grundar sig i bristande kunskap, inser jag nu. När jag började lyssna på honom var det nog 80-tal, tror jag. Och då placerade jag honom i visa- trubadurfacket.
Annars var ju många väldigt röda då men blekare idag. Ta bara Tommy Körberg som först vann mellon här hemma, sedan vände ryggen åt hela den världen och anslöt sig till proggrörelsen. För att sedan återkomma till den med "Stad i ljus" 1988 (tror jag att det var). Många fler exempel finns förstås..

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Waxmann

13 oktober 2016 10:38

jo, Tommy Körberg har gjort många "kovändningar" just nu tycker jag han är "frånvarande",på något sätt. Jag har hört honom vid ett flertal tillfällen senaste året(åren) både på TeVe,radio där han beklagar sig över att "alla har blivit så känsliga och är så lättkränkta".
Detta med lättkränkta har väl med hans teaterengagemang att göra men han har ju också talat ut vid ett tillfälle där han påstod att "idag får man inte längre säga vad man vill inom politiken för folk blir så lätt kränkta". Detta sa han senast för några veckor sedan i TeVe då han blev intervjuad tillsammans med Peter Dalle som han nu kör en teaterfars med. Problemet är bara att Tommy säger detta med en besvärande ton,precis som att han inte förstår att det politiska klimatet har blivit tuffare och med SD's intåg i politiken så har ju vår politiska karta definitivt ritats om. Om TK åsyftar SD och alla deras rasistiska,nazistiska uttalanden från riksdagsmän ända ner till kommunnivå,ja då tycker jag TK är ute och "cyklar".

Ibland kan jag tycka att det verkar som många vänd sina ideal ryggen,dom ideal som en gång i tiden gjorde dom kända.Idag är det väl mer än någonsin viktigt att visa vad man står,tycker jag.Tyvärr tycker jag alldeles på tok för många musiker,kulturarbetare överlag,är alldeles för tysta idag. Hej

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Waxmann - Onsdag 5 aug 15:45

Att bli passionerad är inte lätt men det ska väl inte vara det,eller ? Sen är frågan om jag vill det? Jo,jag vill fortsätta att vara passionerad som jag varit hela mitt liv.Jag vill vara fortsatt nyfiken och vill veta vad som finns runt hörnet,men...

Av Waxmann - Fredag 31 juli 02:00


En bild från Skansen som jag tycker är underbar. Påfågeln och Ekorren har ju i alla tider varit ett signum för Skansen och det man ofta träffar på under sina vandringar på Skansen, världens vackraste och äldsta friluftsmuseum.    Denna bild var m...

Av Waxmann - Söndag 26 juli 17:15


Dom som kränker mig och andra när vi säger till! Det är ni som dödar oss med ert beteende, om vi går ut och blir smittade!Många av oss som är hemma med sjukdomar som gör att vi tillhör riskgruppen, är helt bortglömda och tillhör också den grupp so...

Av Waxmann - Fredag 24 juli 11:07

Min käre vän Gunnar Hofverberg,som lämnade oss i oändlig saknad och sorg har ju en son som fått mycket av sin far's egenskaper för rätt och orätt. Jag minns Martin sen han var en liten knodd och nu tar han för sig och talar om dom orättvisor han se...

Av Waxmann - Torsdag 23 juli 21:53


  Efter att ha råkat ut för detta 2 gånger på samma dag så fick jag mig en funderare. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Jag talade med en gammal vän jag känner sedan 1970 om livet ...

Presentation


Pappa, musiker, feminist, busschaufför, socionom, elefantskötare, älskar fjäll, vatten, vildmark, pugilist, älskare, människa med allt vad det innebär. Jag är trogen demokratisk socialdemokrat. Jag skriver om mina egna åsikter,tankar om inget annat anges.

Donera

  

Donera gärna en slant till bloggen då den inte är gratis för mig. Jag är också sjuk och får inte den hjälp Kalmar kommun skulle kunna ge mig.

Swisha kan du göra till nummer 0733244725

Tack för ditt bidrag.

Jag skriver om

Politik, musik, djur, natur, min vardag, mina tankar om livet och vår framtid och lite till.

--------------------------

Seriös? Ja, oftast, men ibland kan jag vara lite stollig eller något annat.

Walk with me   

Kommentarer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.Skriv under med ditt riktiga namn om du vill få din kommentar godkänd.

rss

Sök

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

Mina ämnen

Besöksstatistik

Besökare från land ?


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se