www.waxmann.se

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2021

Tacksam över att jag är inbjuden och får komma.

Av Waxmann - Lördag 30 okt 10:28

Den 9 november håller vi en minnesafton  i min synagoga i Stockholm. Detta till minne av Novemberpogromen i Tyskland, som startade den 9 november, 1938. Detta är ett datum som sitter för alltid i mitt minne. 1400 synagogor brändes ner i Tyskland och alla judiska affärer fick sina fönster sönderslagna och blev bestulna på sina butikers innehåll och då mörkret inföll på kvällarna så blänkte allt krossat glas över hela Tyskland som kristaller, därav namnet "Kristallnatten".


I min älskade synagoga blir det bl.a musik,tal av partiledaren Annie Lööf (C) som alltid varit en stark öppen motståndare till antisemitism och tidigare har ju min statsminister Stefan Löfven, senast nu i Malmö, uttalat sig många gånger om sitt stöd för det judiska folket och sin avsky för nazism, antisemitism i alla dess former.

Utöver dessa 2 partiledare har dom andra partierna varit väldigt tysta enligt mig, om hur nazism, antisemitism ska bekämpas i Sverige och alla dess stora, mindre kommuner, orter, städer.

I många mindre städer runt om i hela landet från norr - söder så har kommunerna inte tagit detta på största allvar. I min egen hemstad Kalmar har mitt eget parti och övriga partier valt att vara tysta om antisemitism, nazism, detta gör mig bekymrad.


Jag känner mig utsatt som jude i Kalmar och kan inte leva mitt liv som jag vill och detta gör mig nedstämd.


 


Dagens Nyheter 11 november, 1938.

 

 

Den brinnande synagogan i Hannover.

1400 synagogor förstördes, brändes ner i Tyskland.

 

 

Alla judar i Tyskland som var ägare till dessa butiker som fick sina fönster rutor krossade, beordrades att soppa upp allt glas och göra rent på trottoarer och gator.

Enligt senare forskning mördades omkring 400 judar under natten den 9–10 november. Tillsammans med självmorden och dödsfallen i koncentrationslägren den närmaste tiden efteråt beräknas det totala antalet dödsoffer för hela pogromen vara runt 1 500. De materiella skadorna uppgick till enorma summor. Regeringen gav judarna skulden för händelsen och tvingade dem att betala ett kollektivt skadestånd på en miljard mark till staten. De judiska affärsägarna fick också städa upp på gatorna efter förödelsen.

 

 


#Nazism #Ondska #Sverige #9november


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Waxmann - Måndag 6 dec 01:00

33 år sedan, just idag,6 december 1988,som Roy plötsligt lämnade detta jordeliv. *************************** Bättre än så här kan det inte bli. Roy i sitt esse med idel legendariska pop & rock stars som Elvis Costello, Jackson Browne, Brue Spri...

Av Waxmann - Fredag 26 nov 17:17


Detta är SD i ett nötskal, anarki har rått i detta parti från dag 1. Här två helt olika uttalanden, bedömningar, från partiledaren och partisekreteraren i SD. SD fortsätter att tåga framåt och jag vill att svenska folket vaknar upp och ser faran...

Av Waxmann - Onsdag 24 nov 09:15


 

Av Waxmann - Lördag 20 nov 22:17

Frågan är vad som är mest smärtsamt idag. Det krig som nazisterna startade 1939, och som ledde till 55 miljoner människors död eller att nazismen fortfarande lever och växer runt om i världen ?   ...

Av Waxmann - Fredag 12 nov 09:27

Hans Eduard Szybilski  föddes 29 augusti 1907 i Elberfeld, Tyskland och mördades i Auschwitz 1943. ***** När jag den 9 november gjorde en inplanerad resa till Stockholm för att medverka vid en minnesafton över Novemperpogromen (Kristallnatten) i ...

Presentation


Pappa, musiker, feminist, chaufför, socionom, elefantskötare, älskar fjäll, vatten, vildmark, pugilist, älskare, människa med allt vad det innebär. Jag är trogen demokratisk socialist (socialdemokrat) och det är enkelt, bara att hålla sig till sanningen.

Omröstning

Upplever du att pandemin är över ?
 JA
 NEJ

Sök

Jag skriver om

Politik, människor, djur, musik, natur, min vardag, mina tankar om livet och vår framtid och lite till.

--------------------------

Seriös? Ja, oftast, men ibland kan jag vara lite stollig eller något annat.

*******************

       

Kommentarer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.Skriv under med ditt riktiga namn om du vill få din kommentar godkänd.

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

Mina ämnen

How many people ..........


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se