www.waxmann.se

Direktlänk till inlägg 12 november 2021

Hans Eduard Szybilski 1907 - 1943

Av Waxmann - Fredag 12 nov 09:27

Hans Eduard Szybilski  föddes 29 augusti 1907 i ElberfeldTyskland och mördades i Auschwitz 1943.

*****

När jag den 9 november gjorde en inplanerad resa till Stockholm för att medverka vid en minnesafton över Novemperpogromen (Kristallnatten) i Tyskland 1938, så hände någonting märkligt.


När jag fick, av den nye ordföranden i judiska centralrådet Hanna Halpern, en inbjudan till min judiska församlings synagoga i Stockholm så bestämde jag mig för att ta mig dit, oavsett kostnaden, det är viktigt för mig med mitt judiska ursprung.

Att hitta ett billigt hotell i Stockholm är inte enkelt men som medlem i Best Western hotelkedja fick jag ett okay erbjudande: Hotel And på Apelbergsgatan blev det.Tåg från Kalmar 04:54 - Stockholm 09:40 och ett inbokat möte med ............. men innan dess en blöt promenad till hotellet från Centralstationen för att lämna in bagaget. Handlade en bok jag ville ha på Akademibokhandeln och sedan löste jag ett 72 timmars kort till SL.

Efter mötet med .............. så promenerade jag tillbaka mot hotellet. När jag kom ovanifrån och gick via Brunnsgatan, korsade Malmskillnadsgatan kom in på Apelbergsgatan så blänkte något till utanför en port några meter ovan hotellet. När jag vände mig om och tittade så såg jag att det var en s.k snubbelsten.

Ett märkligt sammanträffande då jag samma kväll skulle delta i en minnesafton för att minnas alla offer för Novemberpogromen 1938, som drabbade den judiska befolkningen och vad som sedan hände det judiska folket känner vi alla till.

 

Hans Eduard Szybilski 1907 - 1943 hade bott på denna adress innan Sverige bestämde sig för att utvisa honom via Finland och till slut hamnade han i SS klor och deporterades till Auschwitz där han blev mördad. När jag läste om Hans Eduard Szybilski så ville jag ha ett ansikte på honom, och det hittade jag till slut. Han var ju en människa, precis som du & jag.

 

Hans Eduard Szybilski 1907 - 1943

******************************

Samma dag på kvällen gick jag till min synagoga med mycket bevakning så ingen kunde slinka in utan vidare och så ser vår tillvaro ut många gånger när vi gör ett arrangemang eller har någon form av sammankomst.

Varför ?

I synagogan fick jag tillfälle att utbyta några ord med Annie Lööf från centern och hon har ju varit väldigt tydlig var hon står när det gäller nazism och antisemitism överlag, precis som min avgående statsminister Stefan Löfven. Jag hoppas Annie Lööf kan hitta Magdalena Andersson i denna fråga och göra gemensamma utspel m.m

En mycket viktigt kväll i synagogan som lyfte det som ännu finns i vårt land: Antisemitism och nazism på våra gator, och tyvärr så ökar antisemitism i hela världen.

Kan du hjälpa oss så gör det för dom flesta sitter stilla i båten och i min egen hemstad Kalmar så är dom få judar som finns rädda, politikerna t.o.m mitt eget parti, blundar för antisemitismen, nazismen, vilket jag beklagar.

******************************

***************

*******

Denna natt, 9 november 1938, drabbade helvetet alla judar i Tyskland: Efter pogromerna fick de judiska butiksägarna städa upp på gatorna. Dessutom skuldbelades judarna för det som hänt och tvingades betala ett kollektivt skadestånd till staten. Alltså den stat som tagit ifrån dem allt. Deras synagogor och butiker, deras ägodelar, deras familjer, deras människovärde, deras liv.

 

Min älskade gammelfarfar Hermann fick också sin affär sönderslagen och rånad på allt. Senare skickades min gammelfarfar Hermann till koncentrationslägret i Theresienstadt, Tjeckien, där han blev mördad, 86 år gammal.

 

   


***********************

**************

*********

Snubbelsten eller på tyska Stolperstein är ett projekt initierat av den tyske konstnären Gunter Demnig för att hedra de judarromer, politiska motståndare till nazismen, homosexuellaJehovas vittnen och eutanasioffer som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945. En snubbelsten ("Stolperstein") är ett minnesmärke i form av en gatsten. Stenarna är gjorda av betong med en ovansida av mässing, och har en inskrift med ett offers namn och placeras i trottoaren framför offrets sista bostad. Demnig kallar snubbelstenarna "ett konstprojekt för Europa". Omkring 70 000 stenar med namn på offer för nazismens förföljelse och utrotningspolitik finns utplacerade i totalt 26 länder (2019) bland andra TysklandSverigeÖsterrikeUngernTjeckienNederländernaBelgienNorge och Danmark.[1]

Den första snubbelstenen placerades ut i Köln i Tyskland 1995.


En liknande snubbelsten finns över min älskade farmor Pessia, som blev mördad i Treblinka.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Waxmann - Måndag 6 dec 01:00

33 år sedan, just idag,6 december 1988,som Roy plötsligt lämnade detta jordeliv. *************************** Bättre än så här kan det inte bli. Roy i sitt esse med idel legendariska pop & rock stars som Elvis Costello, Jackson Browne, Brue Spri...

Av Waxmann - Fredag 26 nov 17:17


Detta är SD i ett nötskal, anarki har rått i detta parti från dag 1. Här två helt olika uttalanden, bedömningar, från partiledaren och partisekreteraren i SD. SD fortsätter att tåga framåt och jag vill att svenska folket vaknar upp och ser faran...

Av Waxmann - Onsdag 24 nov 09:15


 

Av Waxmann - Lördag 20 nov 22:17

Frågan är vad som är mest smärtsamt idag. Det krig som nazisterna startade 1939, och som ledde till 55 miljoner människors död eller att nazismen fortfarande lever och växer runt om i världen ?   ...

Av Waxmann - Tisdag 9 nov 22:00


Med ungefär 2,89 miljarder aktiva användare per månad från och med andra kvartalet 2021 är Facebook det största sociala nätverket i världen. Denna uppgift släppte man på min födelsedag,10 sep. 2021. Tack för det. Sant eller inte, min blogg lär fortsä...

Presentation


Pappa, musiker, feminist, chaufför, socionom, elefantskötare, älskar fjäll, vatten, vildmark, pugilist, älskare, människa med allt vad det innebär. Jag är trogen demokratisk socialist (socialdemokrat) och det är enkelt, bara att hålla sig till sanningen.

Omröstning

Upplever du att pandemin är över ?
 JA
 NEJ

Sök

Jag skriver om

Politik, människor, djur, musik, natur, min vardag, mina tankar om livet och vår framtid och lite till.

--------------------------

Seriös? Ja, oftast, men ibland kan jag vara lite stollig eller något annat.

*******************

       

Kommentarer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.Skriv under med ditt riktiga namn om du vill få din kommentar godkänd.

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

Mina ämnen

How many people ..........


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se